Nové sankcie EÚ môžu postihnúť prakticky celé vyššie vedenie Ruska

09.04.2014 Celý región

Moskva 9. apríla (TASR) - Nové sankcie EÚ by sa mohli vzťahovať prakticky na celé vyššie vedenie Ruskej federácie, tvrdí dnes ruský denník Kommersant, ktorý sa odvoláva na dobre informované zdroje v Bruseli.

Na zozname ľudí, na ktorých by mohli byť uvalené adresné sankcie, je 107 mien. Existuje aj zoznam rozšírený o ukrajinských a proruských krymských politikov, takže celkovo je sankciami EÚ ohrozených 130 osôb, uviedla agentúra Interfax.

Nové sankcie voči ruským občanom by mohli byť prijaté ešte do uvalenia ekonomických sankcií. Rozhodnutie o rozšírení tzv. čierneho zoznamu by mohlo byť prijaté na základe odporúčania ministrov zahraničných vecí EÚ, spresnila agentúra UNIAN.

Figuranti päťstranového zoznamu, z ktorého sa budú vyberať kandidáti na uvalenie reštrikcií, sú rozdelení do piatich skupín.

V prvej sú členovia zákonodarných orgánov a okrem politikov, na ktorých už sú uvalené sankcie, sa tam ocitlo aj vedenie Rady federácie a Štátnej dumy, ako aj predsedovia niekoľkých ich výborov i viacerí radoví, ale vplyvní poslanci, informovala agentúra Interfax.

Druhú skupinu tvoria zástupcovia výkonnej moci a sú v nej všetci stáli a nestáli členovia Rady bezpečnosti Ruskej federácie - s výnimkou prezidenta Vladimira Putina, premiéra Dmitrija Medvedeva a šéfa diplomacie Sergeja Lavrova.

V tretej skupine sú predstavitelia tzv. silových rezortov a je v nej prakticky celé vedenie ministerstva obrany.

V štvrtej skupine by mali byť podnikatelia, ale podľa denníka Kommersant tam nie sú zatiaľ žiadne mená.

Piatu skupinu potenciálnych terčov sankcií EÚ tvoria mediálne spoločnosti a novinári, ktorí sa aktívne venovali propagande v prospech anexie Krymského polostrova a vojenskej intervencie na Ukrajine. K takýmto štruktúram podľa zdrojov v EÚ patrí mediálna skupina Gazprom Media, televízne kanály Rossija, Russia Today, Prvý kanál a NTV. Pod hrozbou sankcií sú aj štyria novinári vrátane silne prokremeľského Dmitrija Kiseľova, ktorý už bol na prvom zozname adresátom sankcií EÚ prijatých po vstupe Krymského polostrova do Ruskej federácie.

Zdroje denníka v EÚ podľa agentúry UNIAN upozorňujú, že existencia zoznamu neznamená, že sankcie budú reálne uvalené na všetky osoby, "ale v Moskve musia chápať, že kroky eskalujúce situáciu na Ukrajine nezostanú bez odpovede".

Iný zdroj v EÚ uviedol, že lídri EÚ sa dohodli, že ekonomické sankcie na Rusko uvalia až v prípade, že ruské jednotky vstúpia na východ Ukrajiny, súčasne však EÚ "nemôže nechať bez trestu evidentné snahy o vyvolanie chaosu na východe Ukrajiny".
 

Vyberte región